Nasi Bukhara @ Syed Taman Permata

It is so difficult to find good briyani nowadays. Those claiming to sell Nasi Beriyani Gam doesn't know hell what Briyani Gam is all about - senang-senang je letak nama. I have only tasted a good Briyani Gam once this lifetime and I swear to God that it's authenthic and vry delicious. Too bad this person who used to cook Briyani Gam whenever my mom ordered during family gatherings (my mother's friend's husband) had passed on due to Diabetes. 

One special thing about briyani gam that distinguishes it from other briyani is the sauce - ada kuah pekat (sort of like a paste) yang digaul sekali dengan nasi. Usually Briyani gam would be prepared using beef dan akan ada telur rebus di dalamnya.

Bukhara Ayam

I'm reading: Nasi Bukhara @ Syed Taman PermataTweet this!

4 comments:

Beruang Madu said...

Syed kat memana pun sedap nasik Bukhara dia... yg kat PJ tu sampai sekarang masih lagi menjilat siku... wah Kalel, makin cantik blog nih...

Kal El said...

Huhuhu atau menjilat cawan root bear macam ada sorang beruang madu tu? Ahahahah... tima kasih, blog abang bear apa kurangnya... kita sama-sama cantik boleh? heheheh

Catz said...

hem..bila tgk ni teringin pula..saya bukan penggemar tegar beriyani, tapi sesekali nak juga makan..yup i agree..ada yg letak nama beriyani gam suka2..tapin takde pun rupa gam ituh..
'hem..nice photo..look so sedapp!

Kal El said...

Catz - belum dapat bau dia lagi tuh... baru tengok gambar je dah teringin ek?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Designed by Posicionamiento Web | Bloggerized by GosuBlogger | Blue Business Blogger