Kurma Ayam & Telur Dadar

Kal El Masak Mesti Banyak Kentang dan Bawang - tapi Kuah TERcair

Masa untuk main masak-masak lagi. Kal El sebenarnya kemaruk sangat nak makan masakan Ka'ngah (my aunty yang memang masakkan untuk kami sekeluarga sejak umur Kal El sebulan lagi) Bayangkan lah kalau dah sekian lama tak merasa masakan air tangan orang yang dah biasa masakkan kita. Masa Raya hari tu Ka'ngah ada masak my favourite Paceri Nenas dengan Rendang Daging, Ayam Masak Merah dan Nasi Minyak tapi yang Kal El ada beberapa masakan yang betul-betul teringin nak makan. Cari tempat lain pun tak sama dengan rasa air tangan makcik ku ini.

Telur Dadar + Oregano

Bukan Kurma Ayam dan Telur Dadar, tu sebagai hiasan je heheheh sebagai selingan sementara menantikan Kal El berani nak mencuba sendiri masak masakan yang Kal El teringin tu. Tapi manakan nak sama. Ka'ngah pernah kata dulu, "Macamana la kalau aku mati esok, korang kebulur la jawabnya" Aku jawab "Kal El pi tunggu tepi kubur la tunggu Ka'ngah bangun masak untuk kitorang" muahahaha bertuah tak punya anak sedara menjawab gitu? Nak buat macamana kan, dah dia masak sedap sehingga menjilat jari!

I'm reading: Kurma Ayam & Telur DadarTweet this!

5 comments:

Kembara Musafir said...

memang pun... sesetengah org memang terer menerer masak... dan bila kita dah biasa dgn masakan tuh, yang itulah yg paling sedap dunia akhirat... hahaha... my mom's rendang ayam is the best in the world...!! hehe... guess what? I have noticed that when my sister masak rendang ayam, sebijik macam my mom's rendang ayam.... resipi dah turun dah ler tuh...

haha... sanggup tunggu tepi kubur tuh... haha... dahsat mike...!

Kal El said...

Ahahaha sanggup tu sanggup ler tunggu tepi kubur tu tapi bangun ke idak untuk masak tu tak tau ler heheheh

My sister pun ada masak walau ikut resipi my aunty ni tapi rasa dia lain (mungkin sebab my sis dah terkena influence masakan mak mertua dia pun ye gak kot) and moreover masak ni besides air tangan perlu ada dengan rasa kasih sayang, baru la makanan tu jadik sedap.

Ni Kal El tengah belajar ni nak masak guna resipi my aunty dan bagaimana memasak dengan penuh kasih sayang dan keikhlasan muahaah serious!

Uncle said...

Dear Kalel.
I don't know why when I or my wife cook kurma, mesti ada telur dadar!

Uncle

Catz said...

hi kal el..

telur dadar tuh pun dah buat saya terliur..serius nampak sedap..goes well dgn ayam kurma ke??
makan dgn nasik suam..ehmm...kalau i maybe minmum 3 pinggan (nasi with telur dadar alone)..
hehehhee

Kal El said...

Uncle - memang sedap kalau lawan lauk kurma dengan telur dadar and especially kalau ada sambal kicap. Pergghhh!

Catz - Yep, it goes very well dengan ayam kurma yang banyak kentang. Cicah sambal kicap - catz orang Johor kan huhuh kalau ada tempe lagi mengancam!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Designed by Posicionamiento Web | Bloggerized by GosuBlogger | Blue Business Blogger